Průvodce připojením topného žebříku.

Chystáte se přidat do koupelny nový topný element, ale nejste si jistí, jak postupovat? Nebojte se, připravili jsme pro vás přehledný průvodce, ve kterém naleznete vše potřebné pro instalaci topného žebříku. Mějte na paměti, že každý žebřík může mít jiné specifikace pro připojení. Jednotlivé modely mohou vyžadovat odlišné typy termostatických ventilů a způsob připojení také může záviset na tom, zda plánujete topný žebřík zapojit pouze do otopného systému, nebo zvažujete i doplňkové vytápění elektrickou topnou tyčí mimo topnou sezónu. Nyní se společně podíváme na různé metody připojení topných žebříků do koupelny.

  1. Klasické krajní připojeníTento typ žebříku je charakterizován tím, že se z jedné strany připojuje k teplovodnímu přívodu a z druhé strany k vracení, což znamená ke studené vodě.
    1. Připojení pouze k otopné soustavě: Na jednu stranu žebříku připevněte termostatický ventil vybavený termostatickou hlavou a pomocí svěrné spojky ho napojte na dodávku teplé vody. Pro druhou stranu je určeno šroubovací spojení.  
      1. klasicke-pripojeni-topneho-zebriku
      2. Připojení k otopné soustavě v kombinaci s elektrickou topnou tyčí: Pokud plánujete využívat topnou tyč i mimo topnou sezónu, budete potřebovat dokoupit k topnému žebříku mimo topné tyče i Combi připojovací sadu. Tento ventil vám usnadní přímou instalaci topné tyče. Alternativně, pokud zvolíte standardní termostatický ventil, bude nezbytné připojit T-kus, který slouží jako "rozbočovač", umožňující zapojení topné tyče. Nicméně, přímé zapojení tyče je jednodušší a esteticky přitažlivější řešení.klasicke-zapojeni-termostatickeho-ventilu-vcetne-topne-tyce
  2. Středové připojení: Tyto žebříky umožňují připojení prostřednictvím jednoho ventilu umístěného ve středu žebříku. Klíčovým faktorem při výběru ventilu je jeho rozteč. Ačkoli 50 mm je nejběžnější rozteč, je možné, že váš žebřík má odlišnou rozteč – v takovém případě zvolte ventil, který je pro váš konkrétní žebřík nejvhodnější.
    1. Připojení pouze k otopné soustavěTermostatické ventily určené pro středové připojení mohou být jak pro rozteč 50 mm, tak i s alternativní roztečí (v tomto případě je ventil kompozicí dvou částí, což umožňuje jeho přizpůsobení). Během instalace je nezbytné rozpoznat, která část ventilu je designována pro přívod vody a která pro návrat. Tato specifikace se může lišit mezi různými typy termostatických ventilů, proto si důkladně prostudujte příslušný návod či technický dokument před zahájením instalace.stredove-pripojeni-s-termostatickym-ventilem
    2. Připojení k otopné soustavě v kombinaci s elektrickou topnou tyčí: 

      Výběr termostatického ventilu závisí na designu vašeho topného žebříku. Pokud máte standardní žebřík s dvěma svislými potrubími na obou stranách, použijete totožný termostatický ventil pro středové připojení jako při připojování výhradně k otopnému systému. Do jedné z těchto svislých trubek následně zapojíte elektrickou topnou tyč.

      Máte-li však žebřík s netradičním designem, kde jsou obě svislé trubky umístěny buď vlevo nebo vpravo, bude situace jiná. I u těchto atypických modelů je středové připojení s roztečí 50 mm běžné, ale Combi termostatický ventil a topná tyč se v tomto případě připojují na stejném místě. termostaticky-ventil-se-stredovym-pripojenim

  3. Jednobodové připojení k otopné soustavě: Termostatické ventily určené pro jednobodové připojení se k topnému žebříku instalují prostřednictvím ponorné roury, přičemž standardní rozteč je 50 mm. Tento druh topidla vyžaduje specifické termostatické ventily, které jsou dostupné v rohové nebo přímé variantě, v závislosti na tom, zda potrubí otopného systému, ke kterému má být žebřík připojen, prochází stěnou nebo podlahou.jednobodove-pripojeni-s-termostatickym-ventilem

Vyberte si ten pravý temostatický ventil

Na trhu se vyskytují tři hlavní typy připojení topného žebříku: klasické, středové a jednobodové. Pro každý z těchto typů je optimální odlišný termostatický ventil. Volba také závisí na tom, zda plánujete žebřík připojit jen k otopné soustavě, nebo chcete mít i možnost dodatečného vytápění koupelny pomocí topné tyče. Při výběru ventilu můžete vyhledávat varianty, jež vám budou nejvíce vyhovovat, a to nejen z technického hlediska (provedení na pravé či levé straně a typ svěrného spoje), ale i co se týče designu. Termostatické ventily jsou dostupné buď jako jednotlivé kusy, nebo jako součást základní sady s termostatickou hlavicí, případně jako součást kompletní sady, která zahrnuje i svěrné spojky a kryty.