Otopná tělesa do koupelny: jaké druhy existují a na co si dát při výběru pozor

Hledáte nejlepší možnost vytápění koupelny? Účinným a elegantním řešením je otopné těleso. Efektivně vytopí koupelnu nebo jinou místnost v domácnosti a současně se stane originálním designovým prvkem vašeho interiéru. Přečtěte si, z jakých druhů otopných těles můžete vybírat a na co je při výběru dobré nezapomenout.

Na trhu zakoupíte dva hlavní typy koupelnových otopných těles: elektrická a kombinovaná. Rozeberme si je nyní podrobněji.

Elektrická otopná tělesa

Elektrická otopná tělesa k vám domů dorazí kompletně připravena k použití – naplněna nemrznoucí směsí a s namontovanou elektrickou topnou tyčí. Vám už jen postačí umístit otopné těleso na zeď a zapojit jej do zásuvky. Po zapnutí se topná tyč zahřeje, ohřeje kapalinu uvnitř a tímto způsobem otopné těleso topí.

Kombinovaná otopná tělesa

Kombinovaná otopná tělesa jsou univerzální a se správným příslušenstvím je můžete připravit na kterýkoliv způsob vytápění: teplovodní, elektrický nebo kombinovaný.

Pro teplovodní vytápění jednoduše připojíte otopné těleso k centrální soustavě za použití vhodné připojovací sady, a to pak funguje jako běžné ústřední topení.  Výhodou této možnosti vytápění je její příznivá cena, nicméně mimo topnou sezónu budete muset příjemné teplo v koupelně oželet.

Elektrický způsob vytápění je finančně lehce náročnější, ale jste zcela nezávislí na ústředním topení a topit tedy můžete i mimo topnou sezónu. V tomto případě namontujete na otopné těleso topnou tyč a naplníte jej směsí z teplonosné nemrznoucí kapaliny a destilované vody. V našem článku Jak naplnit topný žebřík vám ukážeme, jak na to. Tento způsob je vhodný do koupelen, kde není možnost připojení k ústřednímu topení.

Kombinovaný provoz je zlatou střední cestou mezi teplovodním a elektrickým vytápěním. Otopné těleso osadíte topnou tyčí, ale neplníte jej nemrznoucí směsí. Místo toho jej připojíte k centrální soustavě, a ta vám zajišťuje topení během topné sezóny. Mimo ni pak přichází na řadu elektrická topná tyč, která ohřívá vodu cirkulující uvnitř tělesa a vytváří příjemné teplo.

Otopné těleso Bitherm Techno

Designové otopné těleso Bitherm Techno

Jak vybrat otopné těleso

Při výběru otopného tělesa je třeba zvážit možnosti vaší koupelny, co se týče její velikosti a vhodného způsobu připojení, ale nezapomínejte ani na vaše preference ohledně designu.

Otopné těleso podle rozměrů

Výběr topného tělesa do velké míry závisí na velikosti koupelny. Máte malou koupelnu typickou pro panelákové domy, nebo naopak vzdušnou prostornou koupelnu, kde se nemusíte omezovat?

Do nepříliš prostorných koupelen volte některé z menších otopných těles. Vhodnou možností je buď úzké otopné těleso o šířce 10–20 cm, které je ale vysoké a stále vám tak poskytne příjemný tepelný komfort. Druhou variantou jsou nízké varianty otopných těles v šířce 40–50 cm nebo 50–60 cm. Pohodlně je tak umístíte třeba nad pračku a ušetříte cenné místo v malé koupelně.

Ve velkých vzdušných koupelnách se nemusíte velikosti otopného tělesa tolik bát. Vyzkoušejte ty o šířce 90–100 cm nebo 100–110 cm a poohlédněte se obzvlášť po designových radiátorech, které celý interiér příjemně ozvláštní.

Designová otopná tělesa Bitherm

Designová otopná tělesa Bitherm

Jaký výkon je dostatečný?

Výkon je při výběru otopného tělesa klíčový. Pro určení potřebného výkonu použijte jednoduché pravidlo: na každý metr krychlový koupelny je třeba cca 60–100 W.

Spočítejte tedy objem koupelny (délka × výška × šířka) a vynásobte ji vybraným číslem v uvedeném rozmezí 60–100 W. U úsporných staveb, kde nejsou velké tepelné ztráty, stačí volit nižší hranici, tedy 60 W na m3. Naopak u starých staveb volte vyšší výkon.

Kupříkladu běžná paneláková koupelna si podle tohoto výpočtu vystačí s otopným tělesem o výkonu 700 W.

Zvažte vaše finanční možnosti

Kritériem zde není pouhá pořizovací cena. Nezapomeňte, že vytápění pomocí otopného tělesa s sebou nese náklady na energie. Ty budou lehce vyšší u elektrického vytápění, teplovodní vytápění je naopak nejlevnější, nicméně mimo topnou sezónu si tepla v koupelně neužijete. Pokud chcete topit celoročně a máte možnost připojení k centrální soustavě, volte rozhodně kombinované vytápění.

Otopné těleso jako dominanta vaší koupelny

Při výběru se zaměřte také na vzhled otopného tělesa. Stane se totiž dominantním prvkem vaší koupelny. Na výběr máte širokou paletu barev a tvarů, zvolit ale můžete také extravagantní designové otopné těleso, které najde své uplatnění v moderních interiérech. Co se týče barev, velmi módní je dnes černá nebo antracit.