Jak plnit topný žebřík

Vybíráte topný žebřík, ale stále tápete, jaké příslušenství k němu potřebujete? Možná už jste si přečetli některé z našich článků, třeba Jak vybrat topný žebřík do koupelny: nákupní rádce, a víte, že existují 3 různé způsoby vytápění: ústřední, elektrické a kombinované.

Každý z těchto způsobů vytápění vyžaduje jiné příslušenství. V tomto článku se dozvíte, co nesmíte zapomenout přikoupit a jak napustit topný žebřík nemrznoucí kapalinou.

Jak plnit topný žebřík

Elektrický topný žebřík Isan E-Arte

Příslušenství podle druhu vytápění

Pro připojení topného žebříku k ústřednímu topení vám stačí pořídit vhodnou připojovací sadu, případně termostat pro regulaci teploty. Elektrické žebříky vám naopak nadělají ještě méně starostí, jelikož je můžete koupit v kompletní sadě – žebřík je osazen topnou tyčí a naplněn teplonosnou nemrznoucí kapalinou, stačí vám je proto umístit na zeď, zapojit do zásuvky a ihned topíte.

Kombinované topné žebříky volíte ve chvíli, kdy se rozhodnete používat radiátor jak pro teplovodní, tak pro elektrické vytápění. V takovém případě musíte k žebříku přikoupit kombinovanou připojovací sadu s topnou tyčí.

Čím plnit topný žebřík?

Pokud si koupíte otopné těleso, přidáním vhodného příslušenství si jej můžete uzpůsobit na vámi preferovaný druh vytápění. V případě elektrického vytápění se kromě topné tyče neobejdete bez teplonosné nemrznoucí směsi.

teplonosna-nemrznouci-kapalina

Teplonosná nemrznoucí kapalina LIKIDO

Teplonosná nemrznoucí směs chrání otopné těleso před zamrznutím, korozí a tvorbou usazenin. Před naplněním topného žebříku je třeba nemrznoucí kapalinu smíchat s destilovanou vodou. Změnou poměru nemrznoucí směsi a destilované vody můžete dosáhnout různé teploty tuhnutí, jak můžete vidět v tabulce níže.

Teplota tuhnutí (°C) ± 0,5

-20

-25

-30

-35

Obsah koncentrátu ve směsi (% obj.)

45

50

55

60

Obsah vody ve směsi (% obj.)

55

50

45

40

 

Při plnění žebříku jej dolijte vytvořeným roztokem do cca 90 % objemu, při zahřívání totiž dochází k rozpínání náplně. Zahřívání také způsobuje postupné odpařování destilované vody, proto je třeba ji před každou zimní sezónou doplnit.

Nezapomeňte se ujistit, že těsnění spojů je odolné působení glykolů, které jsou v nemrznoucí směsi obsaženy. Teplonosná kapalina je ekologicky nezávadná a snadno biologicky odbouratelná.

Video návod jak doplnit nemrznoucí směs do koupelnového topného žebříku

Na videu níže se můžete podívat na podrobný návod, jak instalovat topný žebřík a naplnit jej nemrznoucí kapalinou. Nainstalovat topný žebřík nyní snadno zvládnete i vy.