Jak si vybrat koupelnový radiátor: tipy a rady od značky Bitherm (ELVL)

Zařizujete si koupelnu? Naším cílem je pomoci Vám s výběrem nejvhodnějšího typu koupelnového radiátoru a přiblížit Vás tak ke splnění Vašeho přání při zařizování dokonalé koupelny.

Těšit se každý den do nádherné a útulné koupelny již nemusí být pouhým snem mnohých obyvatelů domů a bytů, ale může být příjemnou realitou každého z nás. Pocit útulnosti nevytváří jen barevné ladění, nábytek a vhodně zvolené doplňky. K navození příjemného pocitu je jednoznačně důležitá i tepelná pohoda, o kterou se postarají koupelnové radiátory.

Koupelnový radiátor plní v koupelně hned dvě funkce topí a suší ručníky. Zároveň tvoří významnou estetickou součást interiéru, proto při koupi není podstatný jen výkon, ale i funkce, ale také vzhled - design.

Dříve než se zaměříme na výběr konkrétního koupelnového radiátoru, musíme se nejprve rozhodnout, jaký tepelný zdroj budeme pro topení využívat nebo jaký tepelný zdroj již máme k dispozici.

Výběr koupelnového radiátoru podle tepelného zdroje

Elektrický koupelnový radiátor

Konstrukční sestava elektrického koupelnového radiátoru je uzavřená a naplněná teplonosnou kapalinou. Jako teplonosná látka bývá použitá voda, olej nebo nemrznoucí směs. Vzhledem k tomu, že olej má nepříznivou viskozitu a u vody hrozí riziko zamrznutí například na chatě nebo letním bungalovu, plníme radiátory nemrznoucí kapalinou. Uvnitř žebříku je zabudované elektrické topné těleso, které po zapnutí do elektrické sítě ohřívá teplonosnou kapalinu a žebřík topí.

Elektrický koupelnový radiátor

Elektrické koupelnové radiátory Bitherm.

Tyto koupelnové radiátory se připojují buď do běžné zásuvky nebo je elektrikář zapojí do sítě napevno – do elektroinstalační krabičky.

Součástí elektrického topného tělesa bývá i regulátor teploty. Teplotu lze regulovat manuálně nebo pomocí elektronického programovatelného regulátoru. Programovatelný regulátor zapíná a vypíná těleso v nastavených časových intervalech na požadovanou teplotu místnosti. Regulátor je možné zakoupit i samostatně. Koupelnový radiátor, respektive topné těleso, si můžete pořídit i bez regulace, pokud nebudete požadovat provoz radiátoru samostatně regulovat, ale dáváte přednost modernímu řídícímu systému domu nebo bytu.

Koupelnový radiátor v teplovodním provedení

Tento typ je určen pro připojení do otopné soustavy ústředního vytápění. Prodává se bez topného média (teplonosné kapaliny). Zapojení do soustavy vytápění a naplnění teplonosnou kapalinou Vám zajistí odborný pracovník - topenář.

Regulace provozu radiátoru je stejná jako regulace u klasického radiátoru - pomocí runího nebo termostatického ventilu.

Koupelnový radiátor pro kombinované vytápění

Potřebujete radiátor zapojit do otopné soustavy, ale zároveň byste si rádi přitápěli a sušili ručníky i mimo topnou sezónu? Tyto požadavky splňuje právě kombinovaný způsob zapojení koupelnového radiátoru do otopné soustavy. Radiátor se prodává nenaplněný (bez teplonosné kapaliny) a je následně připojen ke stávajícímu systému vytápění stejně jako v případě koupelnového radiátoru v teplovodním provedení. V tomto radiátoru je ovšem současně zabudované elektrické topné těleso, které právě umožňuje vytápět mimo topnou sezónu pomocí elektrické energie.

Mimo topnou sezónu, kdy nebude v provozu centrální zdroj vytápění a budete požadovat přitopit nebo sušit pomocí elektrického topného tělesa, je v některých případech důležité zvolit hlavici koupelnového radiátoru, aby ohřívaná teplonosná kapalina neodtékala do ostatních částí topného systému, ale aby cirkulovala pouze uvnitř koupelnového radiátoru.

Výběr koupelnového radiátoru podle výkonu

Pokud již máte zajištěno vytápění místnosti jiným způsobem a koupelnový radiátor bude využíván ve vaší koupelně hlavně k sušení ručníků, lze se jistě spokojit i s menším výkonem. V tomto případě však doporučujeme zvážit nákup některého typu sušáku ručníků, který není finančně tak náročný jako pořízení koupelnového radiátoru a při sušení ručníků stoprocentně splní svou funkci.

Jestliže má však koupelnový radiátor plnit funkci hlavního tepelného zdroje v koupelně, nesmíte jeho výkon podcenit. V potaz je potřeba brát jak často a kolik na něm budete sušit ručníků (každý zavěšený mokrý i suchý ručník „pohlcuje“ nemalé množství tepla) a jakou výslednou tepelnou pohodu očekáváte.

Zjednodušený návrh výběru výkonu koupelnového radiátoru

Existuje velmi zjednodušené pravidlo pro návrh tepelného výkonu radiátoru do koupelny. Obvykle se volí v závislosti na velikosti vytápěné místnosti cca 40 ÷ 50 W na 1 m3 .

Tento orientační návrh vychází z praxe, ale nezohledňuje zcela tepelné ztráty místnosti ani její umístění. Do hry navíc vstupují nejen tepelné ztráty a umístění koupelny, ale i velikost místnosti, tepelné izolace stěn, stropu a podlahy, velikost oken a další parametry.

Kvalifikovaný návrh výběru výkonu koupelnového radiátoru

Pokud si chcete být jistí, zadejte výpočet zkušenému projektantovi, který Vám provede návrh tepelného výkonu koupelnového radiátoru v souladu s platnými pravidly.

Pokud se rozhodnete vybrat si odpovídající koupelnový radiátor sami, lze v zásadě doporučit sledovat následující kritéria:

Mùže nastat i situace, kdy jediný koupelnový radiátor, který jste si vybrali, nepokryje svým výkonem potřebu tepla dané místnosti. Vzhledem k velikosti povrchu radiátoru, tedy otopné plochy, z níž je teplo vyžadováno, je zřejmé, že menší radiátor chladnější a větší místnost s velkou tepelnou ztrátou nevytopí. Pak je vhodné zvolit radiátor vyrobený přímo na zakázku nebo doplnit místnost dalším koupelnovým radiátorem.

Výběr koupelnového radiátoru podle ceny

Pro usnadnění výběru vhodného koupelnového radiátoru je dobré si také stanovit přibližnou cenu, která je pro nás přijatelná. Jednotlivé koupelnové radiátory se výrazně liší nejenom svým vzhledem, ale i cenou.

Nejlevnější modely v bílém teplovodním provedení si můžete pořídit od cca 1000 Kč. 

I ten nejlevnější koupelnový radiátor Vám může poskytnout úplný komfort při vytápění koupelny a sušení ručníků.

Pokud se do Vaší koupelny nehodí klasický rovný bílý trubkový koupelnový radiátor, můžete vybírat ze široké nabídky tvarů i barev luxusně pojatých koupelnových radiátorů. Ceny takových koupelnových radiátorů začínají od cca 5.000,- Kč.

Jste-li majitelem luxusní koupelny nebo jen chcete mít něco opravdu originálního, máte možnost nechat si vyrobit koupelnový radiátor na zakázku, popřípadě si vybrat z nabídky designových radiátorù. V tomto případě cena záleží na materiálu, povrchové úpravě, doplňcích atd. Nejlevnější designové radiátory můžete pořídit v částkách od cca 10.000,- Kč.

Tento článek byl převzat od výrobce radiátorů BITHERM (ELVL).

Koupelnové radiátory ELVL Bitherm

Vyberte si designový radiátor podle designu a stylu

Designový radiátor se nejlépe se vybírá podle očí. Podívejte se, jak jednotlivé série topných žebříků vypadají přímo v interiéru koupelny, obývacího pokoje, chodby, WC nebo jiné části bytu a domu. Podle designu můžete vybírat v našem obsáhlém blogovém článku plném vizualizací a fotek interiérů: Designové radiátory: obrázková galerie designů pro snadný výběr.

designovy-radiator-podle-fotky