Jak vybrat topný žebřík do koupelny: nákupní rádce

Topný žebřík patří mezi základní vybavení každé koupelny. Chcete-li navodit v koupelně příjemnou a relaxační atmosféru, tepelný komfort a jeho regulace budou patřit mezi základní faktory, které míru vaší spokojenosti budou určovat.

Topné žebříky mají ale více důvodů, proč si je do koupelny pořídit. Velmi dobře poslouží též k sušení ručníků a v dnešní době plní také roli spolutvůrce designu v koupelně. Na trhu totiž existuje rozličné množství tvarů, barev, designů a stylů.

K jakému účelu budete topný žebřík používat

Než se pustíte do výběru správného topného žebříku pro vaši koupelnu je dobré si rozmyslet, k jakému účelu ho budete primárně používat. Pokud jej budete používat jen na sušení ručníků, spokojíte se i s menším tepelným výkonem. Pokud s žebříkem plánujete reálně vytápět větší studenou koupelnu, budete muset sáhnout po vyšším topném výkonu.

ELVL Bitherm designové otopné těleso Planetario

ELVL Bitherm designové otopné těleso Planetario 

Jaký potřebuju tepelný výkon pro topný žebřík (ve Wattech)?

Přibližný tepelný výkon topného žebříku pro vaši koupelnu si můžete vypočítat podle následujícího vzorce.

  • Pro starší stavby s vyšší energetickou náročností: plocha koupelny v metrech čtverečních krát 50 krát výška koupelny = (x) Watt.
  • Novostavby s nižší energetickou náročností: plocha koupelny v metrech čtverečních krát 40 krát výška koupelny = (x) Watt.

Umístění topného žebříku v koupelně

Otopné těleso si můžete umístit v blízkosti vany nebo sprchového koutu, aby teplo sálalo vaším směrem. U asymetrického topného žebříku zvolte přístup z obou stran, abyste se dobře dostali k ručníkům. Umístění nad vanu zvolte pouze v případě teplovodního připojení (bez elektrické energie).

Sušák Juno - pmh

Elektrický sušák Juno od značky P.M.H.

Velikost topného žebříku (optimální výška a šířka)

Velikost determinuje nejenom výkon, ale i počet osob, které jej budou používat. Dvoučlenná domácnost se spokojí s topným žebříkem o výšce 100 až 120 cm. Čtyřčlenná domácnost by naopak měla zvolit topný žebřík o výšce 170 až 180 cm, minimum by mělo být 150 cm. Důvodem je hlavně kapacita vyhřívané plochy, která se dá využít k sušení ručníků případně oděvů. Šířka je determinována velikostí koupelny, resp. plochy, kterou máte k dispozici pro instalaci otopného tělesa.

Volba způsobu vytápění

K dispozici máte 3 různé způsoby, jakým bude topný žebřík vytápěn.

  1. Elektrické topné žebříky: topné žebříky jsou dodávány včetně vestavěné topné tyče, jsou naplněné topnou kapalinou a přívodním elektrickým kabelem, který je dlouhý zpravidla 1,2 metru. Takovýto topný žebřík stačí jednoduše ukotvit na zeď, zapojit do zásuvky a vytápíte.
  2. Kombinované topné žebříky: v topné sezóně je žebřík vytápěn připojenou teplovodní soustavou. Díky elektrické topné tyči ale můžete žebřík používat i mimo topnou sezónu díky elektrické energii.
  3. Topné žebříky na teplovodní vytápění (ústřední topení): Nejčastějším řešením instalace topných žebříků je připojení do centrálního ústředního vytápění.

Tvar a design topného žebříku

Dnes si můžete vybírat z nepřeberného množství tvarů, designů a barev topných těles. Cena většiny topných žebříků je uvedena za standardní bílé provedení. Ve většině případů si ale můžete objednat barvu, která do vaší koupelny bude pasovat nejlépe. Barvy se vybírají podle vzorníků výrobců (většinou vzorník RAL) s příplatkem (v rozmení navýšení ceny 20-25%).

Níže si můžete vybrat podle základních barev:

Vybírat si můžete také podle tvaru žebříku. Níže uvedené označení odráží vyvedení trubek žebříku, na které v praxi budete věšet ručníky. Vybírat si tak můžete např. z tvaru I, H nebo E.:

Cena topného žebříku

Nezanedbatelným parametrem při výběru topných žebříků je cena. Ty nejlevnější topné žebříky můžete koupit za cenu kolem 1.000 Kč. Naopak ty nejdražší designové topné žebříky s vlastním designem nebo potiskem se mohou pohybovat kolem hranice 50.000 Kč. Níže si můžete vybrat topný žebřík podle cenových rozptylů.

Výběr topného žebříku - neváhejte se nás zeptat

Pořád tápete s výběrem? Nevadí. Neváhejte se obrátit na naši zákaznickou linku +420 604 872 049 nebo nám napsat e-mail na info@topnyzebrik.cz, rádi vám poradíme.

Vyberte si designový radiátor podle designu a stylu

Designový radiátor se nejlépe se vybírá podle očí. Podívejte se, jak jednotlivé série topných žebříků vypadají přímo v interiéru koupelny, obývacího pokoje, chodby, WC nebo jiné části bytu a domu. Podle designu můžete vybírat v našem obsáhlém blogovém článku plném vizualizací a fotek interiérů: Designové radiátory: obrázková galerie designů pro snadný výběr.

designovy-radiator-podle-fotky